“Tabăra de vară, bucurie pentru toți”, (16-20 iulie 2018)

16 July 2018 at 10:00 Campusul de copii "Sf. Sava", loc. Bisoca, Buzău

               Asociația pentru copii și bătrâni „Sf. Hristofor” a pregătit și în acest an o tabără minunată pentru copiii defavorizați, reușind să le aducă bucurie în suflet,  alinare celor lipsiți de afecțiunea părintească și de căminul cald al unei familii. Beneficiarii taberei de vară sunt copii din cadrul Centrului de Consiliere, Coordonare, Evaluare și Suport “Sf. Spiridon”, sector 4, București, însoțiți de 3 inspectori de specialitate și supraveghetori, în total fiind 40 de persoane. Locația este aceeași ca anii trecuți: Campusul de copii “Sf. Sava” de la Bisoca, Buzău, iar programul taberei este păstrat ca surpriză, însă nu și tema care este una patriotică: „Centenarul Marii Unirii 1918-2018-Trăiască România Mare !”.   
              Asociația noastră și-a propus să asigure:

a) Transportul cu autocarul (4000 lei, firma Champions Line)
b)
Donație pentru tabără, reprezentând cazare și/sau masă- Campusul de copii “Sf. Sava”, Bisoca (1000 lei)
c) Materiale de joacă și alte premii pentru concursurile din tabără (1700 lei)
d) Dulciuri și sucuri (300 lei)

e) Alte cheltuieli (110 lei)

             Total bani alocați pentru tabără:  7110 lei          

Impresii și imagini din tabără:

I.      Comunicat de presă:

                 Asociația pentru copii și bătrâni „Sf. Hristofor” din București, a organizat între 16-20 iulie 2018, Tabăra de vară- „Bucurie pentru toţi”, ediția a III-a, în Campusul de copii „Sf. Sava” din localitatea Bisoca, județul Buzău. De această tabără creștină, au beneficiat 40 de copii, împreună cu însoțitorii de specialitate, de la Centrul de coordonare, consiliere, evaluare și suport “Sf. Spiridon”, din cadrul DGASPC, Sector 4. Suportul financiar a fost oferit de către Asociatia Sf Hristofor, care a reușit să strângă banii necesari taberei, încă din primăvară la Spectacolul caritabil de muzică și poezie “Primăvara vieții”, eveniment ce se desfășoară anual tocmai cu acest scop- organizarea unei tabere de vară pentru copiii defavorizați.  
                Obiectivele taberei sunt acelea de a oferi momente plăcute, de recreere și socializare;    de a îmbunătăți calitatea vieții sociale și spirituale a copiilor instituționalizați, aflați într-o situație de risc social, chiar de a forma caractere puternice și creștine, într-un mediu prielnic.
                Pentru ca bucuria să fie deplină, asociația hristoforilor a elaborat programe pe vârste, specifice acestui tip de tabere, reușind să îmbine armonios, prin rânduială și sinergie, activitățile interactive, educativ-ludice și cultural-religioase, cu cele recreative, în sprijinul beneficiarilor.   
                Pe parcursul celor patru zile, copiii au participat la concursurile de: volei, badminton, ping-pong și cros, pe vârste, iar la sfârșit cei merituoși au primit premii, care au constat în diplome și ghiozdane cu rechizite noi, pentru anul școlar care va sosi. 
                De asemenea, copiii au luat parte zilnic la programul liturgic, rugăciunile de dimineață și seară, la Sfânta Liturghie, cu ocazia prăznuirii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, precum și la cateheze. Mai ales, nu au lipsit drumețiile la Mănăstirea Poiana Mărului, Mănăstirea Găvanu, Munții cu Sare și Lacul Limpede.
               Tabăra a avut ca temă: „Centenarul Marii Unirii 1918-2018-Trăiască România Mare !”, omagiind memoria înaintașilor care au făurit România Mare, prin organizarea de discuții libere, concursuri de desen,  poezii și cântece patriotice, susținute în cadrul Spectacolului de vară „Tinere talente”, stimulându-le astfel interesul și dragostea de patrie și neam. Tot în cadrul evenimentului s-a intonat imnul național, urmat apoi de un Cuvânt de Învățătură al Pr.Prof. Milea Mihail, iar seara s-a încheiat cu dansuri tradițional-românești.
               Asociația pentru copii și bătrâni „Sf. Hristofor” i-a avut ca parteneri în acest proiect pe studenții de la ASCOR București, care au reușit să colecteze rechizite pentru copii, dar și pe cei de la Fundația „Sf. Sava”, din Buzău, prin asigurarea cazării în campusul lor din localitatea Bisoca.

(Iulian G, voluntar)

II.          Sunt lucruri pe care nu le poți înțelege decât atunci când ți se întâmplă și ajungi să le trăiești cu adevărat. De aceea e important să fii deschis, să te dedici cu tărie și, mai presus de toate să dăruiești celor aflați în nevoie o parte din ființa ta prin împărtășire, astfel încât să cunoască bucuria tainică ce nu poate fi decât rodul putării de grijă a lui Dumnezeu și a sfinților Săi. Cu atât mai firească este vocația omului de a se dărui, prin jertfă de sine, în scopul ajutorării aproapelui, iar taina cea mai adâncă își are originea în trezvia care animă inimile calde spre a-l cunoaște pe celălalt, pentru a-i sluji, împlinind porunca iubirii. În felul acesta poți să te descoperi și să te înțelegi în adânc, îndepărtând suferința celuilalt, sprijinindu-l la nevoie și arătându-i calea spre Bucurie, spre firescul vieții. Acesta este, în principal, scopul asociațiilor creștin-ortodoxe și motivația voluntarilor care lucrează la aplicarea și la materializarea aspirațiilor creștine. Voluntarii Asociației pentru copii și bătrâni Sf. Hristofor și ASCOR București au încercat să alunge tristețea și să răspândească bucuria comuniunii, omagiind totodată memoria înaintașilor care au făurit România Mare, cu prilejul Anului Centenar, prin tabăra pentru copii de la Bisoca.
                Copiii sunt o mare bucurie a vieții, fiindcă existența lor curată ne apropie de starea firească a desăvârșirii de dincolo de moarte. Cu atât mai mare și grea este responsabilitatea adulților, de a ocroti inocența celor mici si de a-i ține departe de necurăția și violența acestei lumi. Ce poate fi mai plăcut decât un zâmbet de copil, ce poate suna mai armonios decât râsetul lui, ce poate arăta mai frumos decât un copil fericit?! Iată de ce este important să le dăruiești copiilor bucurie! Pentru veșnicie…Iar pentru a reda frumusețea uitată a lumii, trebuie să ne raportăm întotdeauna la Dumnezeu ca la unicul dătătorul de Bucurie. Copiii din centrele de plasament nu ne au decât pe noi, cei ce putem să îi sprijinim în neputință, să le arătăm aspectul plăcut al vieții lor, să îi ajutăm să-L descopere cu încredere pe Dumnezeu și să-I împărtășească iubirea.

                „Am răspuns chemării de a fi voluntar în această tabără la munte, cu oarece ezitare, fiindcă m-am temut să nu fiu eu copilul care are nevoie de ajutor, însă reținerea mea a fost spulberată, când am descoperit că tot ce facem este ziditor și îmbucurător doar dacă dăruim cu iubire…. Campusul Sf. Sava, de la Bisoca este minunat așezat, undeva la „buza cerului”, ce m-a făcut să mă simt, în simplitatea satului buzoian, mai aproape de autentic și de Dumnezeu. Activitățile interactive (volei, cross, badminton, ping-pong, desen, Spectacolul de vară „Tinere Talente”) pregătite pentru copii, i-au integrat și pe adulți, reamintindu-le și lor de clipele de bucurie și de tensiune din copilărie, trăite din plin la competițiile sportive. M-am simțit minunat și asta pentru că am încercat să nu fiu cu nimic diferită de copiii orfani. De fapt, ei au făcut această tabără atât de specială și de reușită. Copiii rămân singura noastră șansă de a ne păstra în suflet inocența nealterată”.

(Nicoleta D, voluntar)

III.         „Tabăra de la Bisoca a fost o oportunitate de a ajuta concret copiii defavorizați, prin inițiativa bine venită a Asociației Sfântul Hristofor. Astfel, am avut ocazia să le fim aproape, să le cunoaștem bucuriile, speranțele și idealurile. A fost o experiență educativă atât pentru ei, cât și pentru noi. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”

(Adrian B, voluntar)

Știri despre această tabără, găsiți AICI!

Televiziunea Trinitas Tv, în cadrul Info Trinitas din 25 iunie 2018
Colectă rechizite pentru copiii și tinerii instituționalizați
https://www.youtube.com/watch?v=cpPsiuVpiaI&feature=youtu.be

Lasă un răspuns