Acțiunea a-VII-a la Centrele de Plasament Râmnicu Vâlcea (09-11 octombrie 2015)

9 October 2015 at 12:00 Centrul Andreea și Centrul Ana din Râmnicu Vâlcea

                Deja devenită pentru asociația noastră, tradiție de excepție și bucurie, acțiunea religioasă și social-filantropică, iată a șaptea, organizată în perioada 09-11.10.2015, în cadrul proiectului:„Clipe de bucurie pentru copii instituționalizați”,este inițiată alături de Liga Femeilor Creștine Ortodoxe, din Vâlcea și dedicată copiilor din Centrele de Plasament: Nr. 5 (Ana), Nr. 4 (Andreea), Nr. 2 și Serviciul de integrare socio-profesională a tinerilor din sistemul de protecție din Vâlcea.

               Acțiunea va cuprinde:

a) aplicarea unor jocuri psihologice și atractive care să-i facă să fie uniți, altruiști și dăruiți lui Dumnezeu, oamenilor și frumosului din lume, să prețuiască pe oameni ( jocuri pentru copii, cântece, piese de teatru, concursuri de șah, de volei, de fotbal, etc.)

b) discuții de viață și de suflet la nivel individual și de grup

c) cateheze (întrebări și răspunsuri) cu diferite teme religioase, dar cu referire la contextul social, viața în centre

d) pentru cei din centre: vizionarea de filme documentare cu conținut duhovnicesc despre anumiți sfinți sau mari duhovnici ai României; pentru cei din apartamentele sociale: vizionarea unor filme religioase (Ostrovul)
e) participarea la Sfânta Liturghie, duminică 11 octombrie

                În cadrul acestor evenimente, dorim să aducem în sufletul copiilor abandonați de părinți (186 de copii și tineri aflați în sistem), bucurie prin oferirea unor ajutoare de care dispun urgent (lenjerii de pat, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte), dar și oferirea unor cadouri (dulciuri, jucării, cărții, ornamente).

               Câțiva voluntari inimoși merg iată din toamnă de doi ani, la patru Centre de Plasament, din municipiul Râmnicu Vâlcea. Aceste acțiuni religioase și social-filantropice au loc de obicei primăvara și toamna. Mergem de fiecare dată cu dor și cu mare drag, la cei privați de dragostea părintească, dar nelipsiți de dragostea lui Dumnezeu. La fiecare acțiune, voluntarii vor beneficia de masă și cazare gratuită la Râmnicu Vâlcea.

               Orice fel de implicare a dumneavoastră financiară sau prin produsele pe care le puteți oferi micuților și tinerilor de la centru, va contribui la transformarea în realitate a acestor proiecte.

               Cu mare rugăminte fac apel la iubirea și mila dumneavoastră, pentru această acțiune social-filantropică, iată deja la a șaptea ediție a asociației noastre, sperând ca astfel să aducem împreună mai multă speranță și bucurie celor care într-adevăr au nevoie de ajutor material, dar mai ales de mângâiere sufletească. De asemenea vă rog să distribuiți acest eveniment central pentru asociația noastră, pentru a afla și prietenii și cunoștințele dumneavoastră.

Cu mulțumiri,

Președintele și membrii asociației

                                                   

              Accesul la această acțiune organizată în Centrele de copii, mai sus menționate este permis doar organizatorilor și voluntarilor Asociației Sfântul Hristofor. De aceea dacă doriți să participați, vă rugăm să ne contactați AICI , până la data de 07 octombrie, ora 20:00.

Locația pe hartă – VEZI  AICI !

          

Impresii în urma evenimentului:

                Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în perioada 9-11 octombrie 2015, Asociaţia pentru copii şi bătrâni “Sfântul Hristofor” din Bucureşti, la inițiativa președintelui Marius Keller și împreună cu Asociaţia “Liga Femeilor Creştin Ortodoxe” din Arhiepiscopia Râmnicului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea şi Arhiepiscopia Râmnicului au desfăşurat prima acţiune a proiectului “Clipe de bucurie pentru copii instituţionalizaţi”. Au fost vizitate Centrul de plasament “Andreea”, Centrul de plasament nr. 2, Centrul “Ana”, Centrul nr. 18 şi Serviciul de socializare Nord.
Programul a fost foarte diversificat. Voluntarii asociației alături de celelalte instituții amintite au pregătit pentru cei pe care i-au vizitat o serie de activități foarte apreciate de aceștia precum: vizionarea unor filme și emisiuni creștine adaptate vârstelor primitorilor, cuvinte de învățătură adresate de către preoţii Veniamin Avram , Nicolae Hodorogea de la Catedrala “Înălţarea Domnului”- Ostroveni şi părintele Constantin Olariu, precum și de voluntarii asociației organizatoare.
                Aceștia au optat pentru abordarea unor subiecte de actualitate, încercând să informeze auditoriul cu privire la evenimentele care-i vizează în mod special. Astfel, studentul teolog Gabriel Drăgan a rostit o cateheză cu tema: „ Rolul şi importanţa educaţiei creştine în cadrul centrelor de plasament”, primită cu entuziasm de cei prezenți la centrul Andreea. Pasul următor a fost rostirea unei alte cateheze cu același impact, „ Cauzele și remediile învățăturii școlare, în rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi ” a studentului teolog, Marius Keller. Părintele Cristian Bănuță de la parohia ” Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel ” a ținut și el un cuvânt de învățătură „despre importanța rugăciunii. Au urmat apoi și doamnele membre ale LFCO Vâlcea, în special doamna președinte, Delia Zamfirescu.
               Copiii și tinerii din centrele menționate au purtat discuții individuale și de grup cu vizitatorii lor, au vizionat un film documentar și s-au bucurat de diverse jocuri atractive și educative. În cea din urmă zi, (duminică, 11.10.) aceștia nu au ezitat să își exprime recunoștința participând la Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” , din cartierul Nord. A urmat apoi vizita la Mănăstirea Dintr-un Lemn și cuvântul de învățătură al părintelui Nicolae Moțoc de la parohia “Buna vestire” din oraș.
               Seria de cateheze a fost încheiată de studentul teolog Ene Raul Alexandru, care i-a încântat pe cei mici cu relatări din viețile sfinților arătându-le că și ei au fost cândva copii și că încă din fragedă pruncie au făcut voia lui Dumnezeu. Aspectul practic al catehezei a fost apreciat de cei mici, convinși acum că și ei pot să le urmeze acelora și să-și petreacă viața conform vocației lor de mărturisitori ai purtării de grijă a lui Dumnezeu. Tema catehezei a fost: „ Bucuria copilăriei, cale spre împărăţia lui Hristos ”.
                Pentru aceste clipe frumoase de bucurie, emoție şi trăire duhovnicească, tinerii voluntari ai Asociaţiei „Sfântul Hristofor”, veniți din București: Gabriel Drăgan, Alexandru Șteanță, Alexandru-Raul și Ana Ene, Ioana Titu, Andra Boruzescu, Andreea Staicu și membrele Ligii Femeilor Creştin Ortodoxe Vâlcea au pregătit 240 de pachete cu dulciuri și altele, care au fost oferite copiilor de la centrele de plasament din Vâlcea.

(Marius, unul dintre membrii asociației)

Știri despre această acțiune găsiți  AICI !

Pagina oficială a Arhiepiscopiei Râmnicului:

http://arhiepiscopiaramnicului.ro/social/clipe-de-bucurie-pentru-copiii-institutionalizati

Pagina oficială de Facebook a LFCO Vâlcea (Vezi în comentarii, mai jos!)

1 Comment

Lasă un răspuns